Oefening in het opsporen en redden van mensen in de Oranjebuurt

Oefening in het opsporen en redden van mensen in de Oranjebuurt

De eerste woningen in de Oranjebuurt worden binnenkort gesloopt. Dit is een unieke kans voor de Brandweer (STH) en USAR.NL om oefeningen te doen in het opsporen en redden van (bedolven) mensen bij instortingen onder realistische omstandigheden. 

Oefening van 3 tot 7 oktober 2022
De oefening van het team zal van maandag 3 oktober tot en met vrijdag 7 oktober 2022 plaatsvinden in de Margrietstraat 1-15. En duren ongeveer van 08:00 tot 17:00 uur. 

Wie is het STH van de brandweer en USAR.NL?
Het team Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van Brandweer Nederland bestaat uit 5 gespecialiseerde brandweerteams. Deze teams worden als eerste opgeroepen in geval van vermissing en/of moeilijk te redden personen na bijvoorbeeld een instorting van een gebouw. Het STH opereert landelijk en werkt samen met het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.NL) als het een groot incident betreft.

Het USAR.NL wordt uitgezonden in binnen- en buitenland bij rampen. Dit team is net als STH gespecialiseerd in het opsporen en redden van mensen die bedolven zijn bij instortingen. Een reddingsgroep van USAR.NL bestaat uit leden afkomstig van brandweer, politie, defensie en ambulancedienst.

Wat gaat er gebeuren en wat merkt u hiervan?
Het STH en USAR.NL gaan een realistische situatie oefenen. Dit betekent dat een aantal te slopen woningen dusdanig worden voorbereid dat het lijkt alsof deze woningen zijn ingestort. In de ingestorte woningen worden oefenpoppen en ‘slachtoffers’ geplaatst. Het in nauwe samenwerking zoeken, lokaliseren en redden van de slachtoffers vormen de belangrijkste oefendoelen. Tijdens de oefeningen kan het zijn dat u rookwolken ziet, honden hoort, gereedschappen hoort (met name boorhamers) en vooral aan het begin en aan het einde van de oefening het verplaatsen van voertuigen ziet. Het team probeert eventuele overlast zo veel mogelijk te beperkten. 

Vragen?
Hebt u vragen? Neem dan contact op met Jan Maaskant van team leefbaarheid en veiligheid van de gemeente. Hij is te bereiken via het telefoonnummer 14078

Meer informatie
​​​​​​​
Meer informatie over het STH kunt u hier vinden: STH.

Meer informatie over USAR.NL vindt u hier: USAR.NL

 

De Oranjebuurt in het nieuws

De Oranjebuurt in het nieuws

 Heeft u de TV ploeg van RTV Rijnmond pas in uw straat gezien? Dat kan goed. De Oranjebuurt was namelijk in het nieuws.

Ecoresult voert een onderzoek uit naar het gedrag van huismussen in de Oranjebuurt. Zij onderzoeken waar de huismussen heen gaan wanneer de woningen zijn gesloopt
en of ze weer terugkeren in de nieuwbouwwoningen. De afgelopen tijd is Ecoresult druk in de weer geweest met het vangen van vogels en het te voorzien van ringen zodat zij het gedrag goed in kaart kunnen brengen.


Zo’n onderzoek is natuurlijk harstikke interessant. En dat vond RTV Rijnmond ook! Wilt u hier meer over lezen?
Klik dan hier

Bewonersavond terugkijken

Afgelopen 15 juli 2020 organiseerde Rhiant een bewonersavond. U kunt de presentatie nu terugkijken.

Verhuur leegstaande woningen

Verhuur leegstaande woningen

Vanaf januari worden de leegstaande woningen in de Oranjebuurt verhuurd onder de leegstandswet. Dit betekent dat de huizen tot de sloop door een gespecialiseerd bedrijf verhuurd worden aan tijdelijke huurders. In december heeft Rhiant een overeenkomst gesloten met een bedrijf voor de tijdelijke verhuur van de woningen. Dit is Interveste.

Bewoners Oranjebuurt krijgen sloopvoorrang

Bewoners Oranjebuurt krijgen sloopvoorrang

Vanaf 20 december ontvangen alle bewoners, met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, van de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat sloopvoorrang. Met de sloopvoorrang gaan bewoners voor andere woningzoekenden. Dit wil zeggen dat u, als bewoner, voorrang krijgt op een minimaal vergelijkbare woning van Rhiant.

Herontwikkeling van 'De Oranjebuurt'

Herontwikkeling van 'De Oranjebuurt'

Rhiant heeft het voornemen om de komende jaren de eengezinswoningen aan de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat te vervangen door nieuwe appartementen en eengezinswoningen. Een ingrijpende maar noodzakelijke keus met veel impact voor de bewoners. Woensdagavond 25 september zijn de bewoners hierover geïnformeerd.