Appartementen Oranjebuurt nog een keer op Woonkeus

Appartementen Oranjebuurt nog een keer op Woonkeus

In ons laatste nieuwsbericht vertelden wij u dat 27 appartementen uit de Oranjebuurt op www.woonkeus.nl geplaatst zouden worden. Dit waren de appartementen voor huurders met de doorstroomregeling. Helaas is er iets mis gegaan met de advertentie. Hierdoor hebben de woningen wel even online gestaan, maar zijn ze op 6 mei weer verwijderd en niet meer zichtbaar.

Aankomende maandagmiddag: nieuwe advertentie online
Maar maakt u zich geen zorgen. Aankomende maandagmiddag (13 mei) komen de 27 appartementen voor huurders met doorstroomvoorrang weer online. Houd dus vooral www.woonkeus.nl in de gaten als u interesse hebt in de woningen.

Vanaf volgende week eerste appartementen Oranjebuurt online

Vanaf volgende week eerste appartementen Oranjebuurt online

Vanaf volgende week donderdag 2 mei komen de eerste appartementen van de Oranjebuurt online op Woonkeus.nl. Dit zijn 27 appartementen voor huurders die gebruik maken van de doorstroomregeling.

De doorstroomregeling
Huurders die 65 jaar of ouder zijn en nu in een grote eengezinswoning wonen van Rhiant of Trivire in Hendrik-Ido-Ambacht kunnen zich aanmelden voor de doorstroomregeling. Zij kunnen met voorrang reageren op een deel van de appartementen in de Oranjebuurt. De huurders komen hiermee in een meer passende woning en zorgen ervoor dat anderen kans krijgen op een eengezinswoning. Meer informatie hierover vindt u op indeoranjebuurt.nl.

Meer appartementen in de Oranjebuurt
Er worden naast de 27 appartementen die nu online komen, nog 26 appartementen gebouwd. Dit zijn appartementen voor alle leeftijden vanaf 18 jaar en 3 jongeren appartementen. Deze komen later dit jaar online op Woonkeus.nl. We verwachten dat dit in de zomer zal zijn. Oplever prognose zal eind 2024 en begin 2025 zijn.

De Oranjebuurt is in trek

De Oranjebuurt is in trek

De eerste woningen van de Oranjebuurt stonden afgelopen week (vanaf 31 januari) op Woonkeus. Het gaat hierbij om 16 Eengezinswoningen. 

De Oranjebuurt is in trek
Veel mensen hebben gereageerd op de woningen. Zo hebben we de volgende reacties ontvangen:

- 2020 reacties op de woningen met tweehurenbeleid (11 Eengezinswoningen vanaf 2 personen)

- 354 reacties op de woningen met een kale huur van € 879,66 ( 5 Eengezinswoningen vanaf 3 personen)

De mensen die in aanmerking komen voor deze woningen kunnen deze week een bericht verwachten.

Nieuwsgierige toekomstige bewoners: blijf op veilige afstand en ga niet op de bouwplaats
We snappen dat u als eventueel toekomstige bewoner van de Oranjebuurt nieuwsgierig bent naar de woningen. Ook begrijpen we dat u de woningen even in het echt wilt bekijken. Doe dit alleen wel vanaf een veilige afstand en buiten de bouwhekken en betreed de bouwplaats niet. Het betreden van de bouwplaats kan voor onveilige situaties zorgen. Ook houdt u hiermee de bouwvakkers van hun werk. 

Rhiant start bijna met het verhuren van de eerste woningen in de Oranjebuurt

Rhiant start bijna met het verhuren van de eerste woningen in de Oranjebuurt

BOUWUPDATE: De bouw van de Oranjebuurt is nog altijd in volle gang. Op dit moment worden er 17 eengezinswoningen en 59 appartementen gebouwd (fase 1). 

Ook de voorbereidingen voor de verhuur van de woningen is in volle gang. We verwachten de eengezinswoningen 31 januari op Woonkeus te adverteren.

De 17 eengezinswoningen uit fase 1 worden op onderstaande manier geadverteerd: 

 • 1 woning is via directe bemiddeling aan terugkeerders van de wijk aangeboden.
 • Er zijn 5 woningen vanaf 3 personen voor de hoge huur van € 879,66 exclusief service kosten.
 • Er zijn 11 woningen vanaf 2 personen met tweehurenbeleid (inkomen bepaalt de huur, maximaal € 879,66 exclusief service kosten).

De verhuur van de appartementen zal later volgen in het voorjaar van 2024 (prognose oplevering 4de kwartaal 2024). Zodra bekend is wanneer deze op Woonkeus komen, zetten we dit op onze website. Een aantal appartementen zijn al aan de terugkeerders van de wijk verhuurd. Voor alle overige woningen geldt dat iedereen die interesse heeft in deze appartementen op de advertentie in Woonkeus moet reageren. Hierdoor plaats je jezelf op de kandidatenlijst en je wordt dan door de verhuurmakelaar van Rhiant op volgorde van deze lijst uitgenodigd (zolang er woningen beschikbaar zijn voor deze advertentie).

Dit appartementengebouw staat in een levendige buurt tegenover winkelcentrum de Schoof en biedt mooie woningen voor iedereen. Jongeren, ouderen, gezinnen, stellen en alleenstaanden zullen straks samenwonen in dit gebouw. Door de gezamenlijke huiskamer en de mooie binnentuin biedt het volop mogelijkheden om leuke dingen samen met je buren te doen. Belangrijk is dus dat als je hier komt wonen dat je graag contact hebt met je buren! 

De appartementen worden op onderstaande manier verhuurd: 

 • 3 driekamerwoningen worden verhuurd aan de terugkeerders van deze buurt via directe bemiddeling. 
 • 27 driekamerwoningen worden geadverteerd met doorstroomvoorrang aan senioren, reageren kan vanaf 55 jaar.
 • 26 driekamerappartementen worden geadverteerd voor de leeftijd vanaf 18 jaar.   
 • 3 tweekamerwoningen worden geadverteerd voor de leeftijd 18 tot en met 22 jaar.

  Hiervoor vragen we jongeren die het fijn vinden om wat voor een ander te betekenen. Door een actieve rol te pakken in het organiseren van activiteiten in de gezamenlijke huiskamer, maar ook die bereid zijn eventueel hulp te bieden aan bewoners die dit nodig hebben.   

De bouw van de hele Oranjebuurt zal naar verwachting tot eind 2024 duren. Dit betekent dat tot die tijd de buurt nog een bouwplaats zal zijn. De woningen zullen daardoor op het moment van verhuring slecht of niet bereikbaar zijn met de auto. Ook zijn nog niet alle parkeerplaatsen gereed. Waardoor het kan zijn dat er verder weg geparkeerd moet worden.

Rhiant zet doorstroomregeling in in de Oranjebuurt

Rhiant zet doorstroomregeling in in de Oranjebuurt

Rhiant bouwt vanaf begin van dit jaar nieuwe woningen in de Oranjebuurt. Waaronder 59 appartementen. Een deel van deze appartementen komt in aanmerking voor de doorstroomregeling. Dit betekent dat u als woningzoekende voorrang kan krijgen op andere woningzoekenden als u ouder bent dan 65 jaar en aan onderstaande voorwaarden voldoet. We leggen u graag uit hoe de doorstroomregeling werkt en of u hier misschien voor in aanmerking komt.

Kom ik in aanmerking voor de voorrangsregeling?
U komt in aanmerking voor de regeling wanneer u aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • U bent 65 jaar of ouder;
 • U staat ingeschreven bij Woonkeus;
 • U woont nu in een eengezinswoning met 4 of meer kamers (de woonkamer telt ook mee als kamer);
 • U heeft geen inwonende kinderen;
 • U heeft geen huurachterstand;
 • U heeft in het verleden niet voor overlast gezorgd;
 • Uw woning komt weer beschikbaar wanneer u verhuist.

Hoe werkt het precies?
Bent u huurder van Rhiant en wilt u gebruik maken van de regeling? Dan kunt u zich aanmelden bij Rhiant. Rhiant voert uw voorrang op in Woonkeus, zodat u zelf met voorrang kan reageren op woningen met het doorstroomlabel. Een gedeelte van de appartementen in de Oranjebuurt wordt met dit label geadverteerd. Uw doorstroomvoorrang kan ook gelden bij andere woningen in de Drechtsteden waar een doorstroomlabel aan gekoppeld is. Wanneer u bij een andere woningcorporatie een woning huurt, dient u zich bij deze corporatie aan te melden voor de regeling. 

Wilt u gebruik maken van de regeling?
Wilt u graag gebruik maken van de regeling en bent u huurder van Rhiant? Meld u dan aan bij Rhiant door een e-mail te sturen naar bewonersbegeleidingrhiantnl en geef hierbij het volgende op:

 • Uw naam;
 • Uw postcode en huisnummer;
 • Dat u gebruik wilt maken van de voorrangsregeling.

Let op: u moet dus wel aan de voorwaarden voldoen.

De appartementen in de Oranjebuurt
De appartementen zijn twee of drie kamer appartementen met een oppervlakte variërend van ongeveer 65 vierkante meter tot 79 vierkante meter. Alle appartementen hebben een videofoon, open keuken en een balkon. Meer informatie vindt u op deze website. Wij verwachten dat deze woningen begin januari 2024 worden geadverteerd. 

Rhiant viert eerste paalmoment van appartementen Oranjebuurt

Rhiant viert eerste paalmoment van appartementen Oranjebuurt

Hendrik-Ido-Ambacht, 23 mei 2023 – Op dinsdagmiddag 23 mei hebben Marlene Korevaar directeur-bestuurder van Rhiant en Wethouder Ralph Lafleur van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht de eerste paal geslagen voor de appartementen in de Oranjebuurt. Hoewel de bouw van de buurt al even is begonnen, was dit een mooi moment om, geheel in Oranje stijl, de start van de bouw gezamenlijk te vieren. 

De brochure voor de Oranjebuurt staat online

De brochure voor de Oranjebuurt staat online

De nieuwe brochure van de Oranjebuurt staat online! In deze brochure vindt u alle informatie over het project de Oranjebuurt en kunt u alle plattegronden van de woningen terugvinden. Zo kunt u, als u geïnteresseerd bent in een type woning, zien waar de woning komt en hoe deze er van binnen uit zal zien. Ook vertellen we u meer over hoe u in aanmerking komt voor een woning in de Oranjebuurt. 

De brochure van de Oranjebuurt vindt u hier terug. Klik hieronder op de link.

 

Brochure in de Oranjebuurt

Rhiant start bouw Oranjebuurt op bijzondere wijze

Rhiant start bouw Oranjebuurt op bijzondere wijze

Rhiant is gestart met de bouw van de eerste woningen in de Oranjebuurt. De funderingswerkzaamheden van de nieuw te bouwen woningen zijn in dit project anders dan hoe we dit normaal zien in bouwprojecten. Na overleg met de buurtbewoners is namelijk gekozen voor een trillingsarm funderingssysteem. Dit systeem drukt palen in de grond in plaats van de palen te heien. Een uniek systeem om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te voorkomen.

We houden rekening met de buurt
Rhiant heeft tijdens het project de Oranjebuurt (in de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat) goed overleg gehad met buurtbewoners. In gesprekken hebben zij hun zorgen met Rhiant gedeeld over de bouw van de woningen en de impact daarvan op hun eigen woningen.

“We vinden het belangrijk  om rekening te houden met de buurt en ervoor te zorgen dat de buurt zo min mogelijk overlast heeft van de bouw. Met deze reden is er ook gekozen voor dit unieke funderingssysteem. De palen worden nu met weinig geluidsoverlast  en met minder trillingen de grond in gedrukt. Dit is een unieke wijze die je niet vaak in Nederland ziet. Sterker nog: er is maar één machine in heel West-Europa die dit op deze schaal kan. Maar boven alles vinden we het fijn dat we hiermee wat zorgen weg kunnen nemen van de buurtbewoners”, vertelt directeur-bestuurder Marlene Korevaar.

Meerdere sociale huurwoningen
De Oranjebuurt is de naam van het project voor de herontwikkeling van de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat. Hierbij worden 83  jaren ’50 woningen gesloopt en vervangen door 116 nieuwe woningen die klaar zijn voor de toekomst.

Directeur-bestuurder Marlene Korevaar vertelt: “We zijn trots dat we in deze tijd, waar de woningnood hoog is, extra sociale huurwoningen in  Hendrik-Ido-Ambacht kunnen toevoegen. In totaal voegen we 33 extra woningen toe. Rhiant zal 59 appartementen, 40 eengezinswoningen en 17 levensloopbestendige woningen bouwen in de Oranjebuurt.”

De eerste werkzaamheden rond de bouw van de Oranjebuurt zijn middels de drukpalen gestart. In mei wordt de fundering van het appartementencomplex geplaatst. Ook rond deze funderingswerkzaamheden, waar de palen wel geheid worden aangezien het niet mogelijk is deze te drukken, zal Rhiant rekening houden met de buurt door onder andere het plaatsen van trillingsmeters en de grond voor te boren.

Oefening in het opsporen en redden van mensen in de Oranjebuurt

Oefening in het opsporen en redden van mensen in de Oranjebuurt

De eerste woningen in de Oranjebuurt worden binnenkort gesloopt. Dit is een unieke kans voor de Brandweer (STH) en USAR.NL om oefeningen te doen in het opsporen en redden van (bedolven) mensen bij instortingen onder realistische omstandigheden. 

Oefening van 3 tot 7 oktober 2022
De oefening van het team zal van maandag 3 oktober tot en met vrijdag 7 oktober 2022 plaatsvinden in de Margrietstraat 1-15. En duren ongeveer van 08:00 tot 17:00 uur. 

Wie is het STH van de brandweer en USAR.NL?
Het team Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van Brandweer Nederland bestaat uit 5 gespecialiseerde brandweerteams. Deze teams worden als eerste opgeroepen in geval van vermissing en/of moeilijk te redden personen na bijvoorbeeld een instorting van een gebouw. Het STH opereert landelijk en werkt samen met het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.NL) als het een groot incident betreft.

Het USAR.NL wordt uitgezonden in binnen- en buitenland bij rampen. Dit team is net als STH gespecialiseerd in het opsporen en redden van mensen die bedolven zijn bij instortingen. Een reddingsgroep van USAR.NL bestaat uit leden afkomstig van brandweer, politie, defensie en ambulancedienst.

Wat gaat er gebeuren en wat merkt u hiervan?
Het STH en USAR.NL gaan een realistische situatie oefenen. Dit betekent dat een aantal te slopen woningen dusdanig worden voorbereid dat het lijkt alsof deze woningen zijn ingestort. In de ingestorte woningen worden oefenpoppen en ‘slachtoffers’ geplaatst. Het in nauwe samenwerking zoeken, lokaliseren en redden van de slachtoffers vormen de belangrijkste oefendoelen. Tijdens de oefeningen kan het zijn dat u rookwolken ziet, honden hoort, gereedschappen hoort (met name boorhamers) en vooral aan het begin en aan het einde van de oefening het verplaatsen van voertuigen ziet. Het team probeert eventuele overlast zo veel mogelijk te beperkten. 

Vragen?
Hebt u vragen? Neem dan contact op met Jan Maaskant van team leefbaarheid en veiligheid van de gemeente. Hij is te bereiken via het telefoonnummer 14078

Meer informatie
​​​​​​​
Meer informatie over het STH kunt u hier vinden: STH.

Meer informatie over USAR.NL vindt u hier: USAR.NL

 

De Oranjebuurt in het nieuws

De Oranjebuurt in het nieuws

 Heeft u de TV ploeg van RTV Rijnmond pas in uw straat gezien? Dat kan goed. De Oranjebuurt was namelijk in het nieuws.

Ecoresult voert een onderzoek uit naar het gedrag van huismussen in de Oranjebuurt. Zij onderzoeken waar de huismussen heen gaan wanneer de woningen zijn gesloopt
en of ze weer terugkeren in de nieuwbouwwoningen. De afgelopen tijd is Ecoresult druk in de weer geweest met het vangen van vogels en het te voorzien van ringen zodat zij het gedrag goed in kaart kunnen brengen.


Zo’n onderzoek is natuurlijk harstikke interessant. En dat vond RTV Rijnmond ook! Wilt u hier meer over lezen?
Klik dan hier

Bewonersavond terugkijken

Afgelopen 15 juli 2020 organiseerde Rhiant een bewonersavond. U kunt de presentatie nu terugkijken.

Verhuur leegstaande woningen

Verhuur leegstaande woningen

Vanaf januari worden de leegstaande woningen in de Oranjebuurt verhuurd onder de leegstandswet. Dit betekent dat de huizen tot de sloop door een gespecialiseerd bedrijf verhuurd worden aan tijdelijke huurders. In december heeft Rhiant een overeenkomst gesloten met een bedrijf voor de tijdelijke verhuur van de woningen. Dit is Interveste.