Rhiant viert eerste paalmoment van appartementen Oranjebuurt

Rhiant viert eerste paalmoment van appartementen Oranjebuurt

Hendrik-Ido-Ambacht, 23 mei 2023 – Op dinsdagmiddag 23 mei hebben Marlene Korevaar directeur-bestuurder van Rhiant en Wethouder Ralph Lafleur van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht de eerste paal geslagen voor de appartementen in de Oranjebuurt. Hoewel de bouw van de buurt al even is begonnen, was dit een mooi moment om, geheel in Oranje stijl, de start van de bouw gezamenlijk te vieren. 

De brochure voor de Oranjebuurt staat online

De brochure voor de Oranjebuurt staat online

De nieuwe brochure van de Oranjebuurt staat online! In deze brochure vindt u alle informatie over het project de Oranjebuurt en kunt u alle plattegronden van de woningen terugvinden. Zo kunt u, als u geïnteresseerd bent in een type woning, zien waar de woning komt en hoe deze er van binnen uit zal zien. Ook vertellen we u meer over hoe u in aanmerking komt voor een woning in de Oranjebuurt. 

De brochure van de Oranjebuurt vindt u hier terug. Klik hieronder op de link.

 

Brochure in de Oranjebuurt

Rhiant start bouw Oranjebuurt op bijzondere wijze

Rhiant start bouw Oranjebuurt op bijzondere wijze

Rhiant is gestart met de bouw van de eerste woningen in de Oranjebuurt. De funderingswerkzaamheden van de nieuw te bouwen woningen zijn in dit project anders dan hoe we dit normaal zien in bouwprojecten. Na overleg met de buurtbewoners is namelijk gekozen voor een trillingsarm funderingssysteem. Dit systeem drukt palen in de grond in plaats van de palen te heien. Een uniek systeem om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te voorkomen.

We houden rekening met de buurt
Rhiant heeft tijdens het project de Oranjebuurt (in de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat) goed overleg gehad met buurtbewoners. In gesprekken hebben zij hun zorgen met Rhiant gedeeld over de bouw van de woningen en de impact daarvan op hun eigen woningen.

“We vinden het belangrijk  om rekening te houden met de buurt en ervoor te zorgen dat de buurt zo min mogelijk overlast heeft van de bouw. Met deze reden is er ook gekozen voor dit unieke funderingssysteem. De palen worden nu met weinig geluidsoverlast  en met minder trillingen de grond in gedrukt. Dit is een unieke wijze die je niet vaak in Nederland ziet. Sterker nog: er is maar één machine in heel West-Europa die dit op deze schaal kan. Maar boven alles vinden we het fijn dat we hiermee wat zorgen weg kunnen nemen van de buurtbewoners”, vertelt directeur-bestuurder Marlene Korevaar.

Meerdere sociale huurwoningen
De Oranjebuurt is de naam van het project voor de herontwikkeling van de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat. Hierbij worden 83  jaren ’50 woningen gesloopt en vervangen door 116 nieuwe woningen die klaar zijn voor de toekomst.

Directeur-bestuurder Marlene Korevaar vertelt: “We zijn trots dat we in deze tijd, waar de woningnood hoog is, extra sociale huurwoningen in  Hendrik-Ido-Ambacht kunnen toevoegen. In totaal voegen we 33 extra woningen toe. Rhiant zal 59 appartementen, 40 eengezinswoningen en 17 levensloopbestendige woningen bouwen in de Oranjebuurt.”

De eerste werkzaamheden rond de bouw van de Oranjebuurt zijn middels de drukpalen gestart. In mei wordt de fundering van het appartementencomplex geplaatst. Ook rond deze funderingswerkzaamheden, waar de palen wel geheid worden aangezien het niet mogelijk is deze te drukken, zal Rhiant rekening houden met de buurt door onder andere het plaatsen van trillingsmeters en de grond voor te boren.

Oefening in het opsporen en redden van mensen in de Oranjebuurt

Oefening in het opsporen en redden van mensen in de Oranjebuurt

De eerste woningen in de Oranjebuurt worden binnenkort gesloopt. Dit is een unieke kans voor de Brandweer (STH) en USAR.NL om oefeningen te doen in het opsporen en redden van (bedolven) mensen bij instortingen onder realistische omstandigheden. 

Oefening van 3 tot 7 oktober 2022
De oefening van het team zal van maandag 3 oktober tot en met vrijdag 7 oktober 2022 plaatsvinden in de Margrietstraat 1-15. En duren ongeveer van 08:00 tot 17:00 uur. 

Wie is het STH van de brandweer en USAR.NL?
Het team Specialisme Technische Hulpverlening (STH) van Brandweer Nederland bestaat uit 5 gespecialiseerde brandweerteams. Deze teams worden als eerste opgeroepen in geval van vermissing en/of moeilijk te redden personen na bijvoorbeeld een instorting van een gebouw. Het STH opereert landelijk en werkt samen met het Nederlandse Urban Search and Rescue team (USAR.NL) als het een groot incident betreft.

Het USAR.NL wordt uitgezonden in binnen- en buitenland bij rampen. Dit team is net als STH gespecialiseerd in het opsporen en redden van mensen die bedolven zijn bij instortingen. Een reddingsgroep van USAR.NL bestaat uit leden afkomstig van brandweer, politie, defensie en ambulancedienst.

Wat gaat er gebeuren en wat merkt u hiervan?
Het STH en USAR.NL gaan een realistische situatie oefenen. Dit betekent dat een aantal te slopen woningen dusdanig worden voorbereid dat het lijkt alsof deze woningen zijn ingestort. In de ingestorte woningen worden oefenpoppen en ‘slachtoffers’ geplaatst. Het in nauwe samenwerking zoeken, lokaliseren en redden van de slachtoffers vormen de belangrijkste oefendoelen. Tijdens de oefeningen kan het zijn dat u rookwolken ziet, honden hoort, gereedschappen hoort (met name boorhamers) en vooral aan het begin en aan het einde van de oefening het verplaatsen van voertuigen ziet. Het team probeert eventuele overlast zo veel mogelijk te beperkten. 

Vragen?
Hebt u vragen? Neem dan contact op met Jan Maaskant van team leefbaarheid en veiligheid van de gemeente. Hij is te bereiken via het telefoonnummer 14078

Meer informatie
​​​​​​​
Meer informatie over het STH kunt u hier vinden: STH.

Meer informatie over USAR.NL vindt u hier: USAR.NL

 

De Oranjebuurt in het nieuws

De Oranjebuurt in het nieuws

 Heeft u de TV ploeg van RTV Rijnmond pas in uw straat gezien? Dat kan goed. De Oranjebuurt was namelijk in het nieuws.

Ecoresult voert een onderzoek uit naar het gedrag van huismussen in de Oranjebuurt. Zij onderzoeken waar de huismussen heen gaan wanneer de woningen zijn gesloopt
en of ze weer terugkeren in de nieuwbouwwoningen. De afgelopen tijd is Ecoresult druk in de weer geweest met het vangen van vogels en het te voorzien van ringen zodat zij het gedrag goed in kaart kunnen brengen.


Zo’n onderzoek is natuurlijk harstikke interessant. En dat vond RTV Rijnmond ook! Wilt u hier meer over lezen?
Klik dan hier

Bewonersavond terugkijken

Afgelopen 15 juli 2020 organiseerde Rhiant een bewonersavond. U kunt de presentatie nu terugkijken.

Verhuur leegstaande woningen

Verhuur leegstaande woningen

Vanaf januari worden de leegstaande woningen in de Oranjebuurt verhuurd onder de leegstandswet. Dit betekent dat de huizen tot de sloop door een gespecialiseerd bedrijf verhuurd worden aan tijdelijke huurders. In december heeft Rhiant een overeenkomst gesloten met een bedrijf voor de tijdelijke verhuur van de woningen. Dit is Interveste.

Bewoners Oranjebuurt krijgen sloopvoorrang

Bewoners Oranjebuurt krijgen sloopvoorrang

Vanaf 20 december ontvangen alle bewoners, met een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd, van de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat sloopvoorrang. Met de sloopvoorrang gaan bewoners voor andere woningzoekenden. Dit wil zeggen dat u, als bewoner, voorrang krijgt op een minimaal vergelijkbare woning van Rhiant.

Herontwikkeling van 'De Oranjebuurt'

Herontwikkeling van 'De Oranjebuurt'

Rhiant heeft het voornemen om de komende jaren de eengezinswoningen aan de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat te vervangen door nieuwe appartementen en eengezinswoningen. Een ingrijpende maar noodzakelijke keus met veel impact voor de bewoners. Woensdagavond 25 september zijn de bewoners hierover geïnformeerd.