Rhiant viert eerste paalmoment van appartementen Oranjebuurt

Rhiant viert eerste paalmoment van appartementen Oranjebuurt

Hendrik-Ido-Ambacht, 23 mei 2023 – Op dinsdagmiddag 23 mei hebben Marlene Korevaar directeur-bestuurder van Rhiant en Wethouder Ralph Lafleur van gemeente Hendrik-Ido-Ambacht de eerste paal geslagen voor de appartementen in de Oranjebuurt. Hoewel de bouw van de buurt al even is begonnen, was dit een mooi moment om, geheel in Oranje stijl, de start van de bouw gezamenlijk te vieren. 

De Oranjebuurt
De Oranjebuurt is de naam van het project voor de herontwikkeling van de Margrietstraat, Marijkestraat en Willem de Zwijgerstraat. Hierbij worden 83  jaren ’50 woningen gesloopt en vervangen door 116 nieuwe woningen die klaar zijn voor de toekomst. Dit zijn 40 eengezinswoningen, 59 appartementen en 17 levensloopbestendige woningen. Hiermee voegt Rhiant 33 extra sociale huurwoningen toe in Hendrik-Ido-Ambacht.

Duurzame woningen die klaar zijn voor de toekomst
Belangrijk voor Rhiant is dat de woningen duurzaam en energiezuinig zijn. De woningen in de Oranjebuurt worden goed geïsoleerd, zijn gasloos en worden met zonnepanelen opgeleverd. Daarnaast voegt Rhiant klimaatadaptieve oplossingen toe, zoals een groen dak op het appartementengebouw. Ook wordt er aan de natuur gedacht door nestgelegenheid voor beschermde diersoorten in de gebouwen te verwerken.

Marlene Korevaar, directeur-bestuurder van Rhiant vertelt: “De Oranjebuurt is een mooi project met voor ons nieuwe en innovatieve oplossingen die de woningen niet alleen maar klaar maken voor de toekomst, maar waar we ook denken aan milieu en de natuur. Iets waar ik heel trots op ben. We zijn ontzettend blij dat nu, na jaren voorbereiding, de bouw van de eerste fase echt van start is gegaan. De woningen leveren een mooie bijdrage aan de opgaven waar we als woningcorporatie voor staan: voldoende betaalbare woningen beschikbaar hebben voor onze doelgroep”. 

De bouw van de Oranjebuurt
De bouw van de Oranjebuurt is al even gestart. Deze begon namelijk al in april op een bijzondere wijze. De funderingspalen van de woningen werden namelijk niet geheid maar de grond in gedrukt. Dit is een stillere methode waarbij minder trillingen voorkomen. Iets wat erg belangrijk was voor Rhiant en de omwonenden van het project. De palen van de appartementen kunnen niet gedrukt worden. Dit is niet mogelijk in verband met de afmetingen van de palen die nodig zijn om het gewicht te kunnen dragen. Rhiant houdt hierbij wel rekening met de buurt door onder andere het plaatsen van trillingsmeters en de grond voor te boren.

Wethouder Ralph Lafleur vertelt “Wat mooi is aan dit project is de samenwerking. De samenwerking tussen de gemeente en Rhiant, maar ook de samenwerking tussen (oud)bewoners en omwonenden van het project. Rhiant heeft altijd in goed overleg met alle betrokkenen gehandeld en daartoe acties ondernomen. Daarbij zijn we als gemeente blij dat duurzaamheid en klimaatadaptieve oplossingen zo’n grote rol spelen in dit project. En dat Rhiant de keuze heeft gemaakt om niet alleen woningen terug te bouwen, maar 33 extra sociale huurwoningen toe te voegen in Hendrik-Ido-Ambacht”.

Eerste woningen in 2024 gereed
Rhiant verwacht dat de eerste woningen in 2024 gereed zullen zijn. Aannemer Zwaluwe Bouw geeft het volgende aan: “We verwachten dat 17 eengezinswoningen en de 59 appartementen in 2024 gereed zullen zijn. De overige woningen worden waarschijnlijk in 2025 opgeleverd.”

Gerelateerde artikelen